ReligieNU

Alkmaar

De weg naar Armageddon

Een dagje Alkmaar. Een mooie oude stad en veel te zien . Komend uit station Alkmaar Centraal ( ook daar is men aan het verbouwen) zoek ik de weg naar het Stedelijk Museum. Een bordje wijst  de weg. Nog geen 100 meter verder valt mij een grote poster op met de tekst DE WEG NAAR ARMAGEDDON. Voor de minder bijbelvasten onder u, Armageddon heeft alles te maken met de eindtijd, het einde der tijden, de laatste dagen, van de mensheid.

Het is een begrip dat bij veel godsdiensten voorkomt. En DE of EEN Messias speelt daarbij een hoofdrol. In de heilige Perzische tekst de Avesta verschijnt aan het einde der tijden een Messias die het kwade overwint. Hij zal een zalf van stierenvet en hamoa (een prestatieverhogend middel, in gebruik bij bodybuilders, zo gek waren die Perzen blijkbaar niet!) maken en daarmee onsterfelijkheid bewerken. Anders kent u het wel uit een onaangekondigd bezoek van twee keurig geklede dames of heren met een aktetas, die vragen of u voorbereid bent op het einde der tijden.

Want alle signalen wijzen in die richting! Die boodschap verkondigen zij al ruim 100 jaar, dus zo’n vaart loopt het niet tenzij Volkswagen doorgaat met sjoemelsoftware. Dan roepen wij Armageddon over onszelf af. En daar helpt geen zalfje tegen! Na de poster De weg naar Armageddon vond ik gelukkig weer een bordje richting het Stedelijk Museum, gevestigd in een heel mooi pand. Beneden een grand cafe met tijdschriften, wifi, koffie en een originele winkel met leuke spulletjes. Het museum zelf is een beetje een doolhof, met een niet logische wandelroute en niet prettig voor mensen met hoogtevrees. Allemaal glas! Wanneer een museum zichzelf Stedelijk noemt verwacht je veel, heel veel over de stad Alkmaar. Helaas, een grote tentoonstelling was gewijd aan de Bergense school en de mecenas die de schilderen verzamelde. Mooie schilderen, maar om daar meer dan 100 van te bekijken? En hoort dit wel in een Stedelijk, lees Alkmaars, museum? Waarom niet een afdeling Alkmaar in de 19e en 20e eeuw? Meer aandacht voor de 2e Wereldoorlog? Voor kerken, religie en hun positie door de eeuwen heen? Lijkt mij veel interessanter!

Have your say