ReligieNU

moskee antwerpen

Er is nog hoop!

Een weekendje Antwerpen is een belevenis. Letterlijk en figuurlijk! Een heerlijke stad net over de grens. En toch helemaal buitenland, met het grote voordeel dat je je eigen taal kunt spreken. Wel zo gemakkelijk, En Antwerpen is multi-culti. Misschien nog meer zichtbaar dan in onze grote steden. Zo telt Antwerpen 170 verschillende nationaliteiten, met Nederlanders op de eerste plaats. Ruim 25% van alle Sinjoren is moslim. Voor hen staan bijna 50 moskeeën ter beschikking.  Waarvan veel, heel bescheiden, in oude kleine winkelpanden. Daarnaast telt Antwerpen ruim 40 evangelische kerken met namen als Antwerp Truth Church, World Communication Ministries en The Redeemed  Church of God. Alleen al in de Statiestraat in Antwerpen Berchem telde ik vijf evangelische kerkjes. Op zondagochtend zie je schitterend geklede vrouwen, mannen en kinderen met een Bijbel in de hand naar hun geloofsgemeenschap lopen. En in de pauze, want de meeste diensten duren lang, even buiten voor de deur een sigaretje roken. Bijna uitsluitend mannen! Ze zijn zelfverzekerd en trots want zij hebben de Here aan hun kant. Wat de moslims op vrijdag doen en Christenen op zondag doen Joden op zaterdag. Hun geloof belijden. In Antwerpen wonen ruim 20.000 Joden. En ook bij hen, leve de vrijheid van geloven, want Antwerpen telt bijna 40 synagogen, met namen als Betz, Bobov, Eisenman en Klausenburg. Heel veel Joden in Antwerpen zijn orthodox. In onze ogen zelfs zeer orthodox, al zegt dat meer over ons dan over hen! Die orthodoxie is zichtbaar in hun kledij.Wanneer de synagogen uitgaan wemelt het op straat van de zwarte mannetjes met de meest schitterende hoofddeksels. Wij spraken met een van de mannen. Hij vertelde dat je aan het hoofddeksel kunt zien waar de drager  oorspronkelijk vandaan is gekomen. Onze zegsman droeg een tulband van de staart van een marter, zoals in een bepaalde streek in Polen werd gedragen. Heel dreigend waren de zwaar bewapende Belgische militairen op iedere hoek van de straat. Onvoorstelbaar dat dit (weer) nodig is. De grote kerken klagen steen en been over kerkverlating. Loop daarom op vrijdag, zaterdag en zondag door Antwerpen en geniet van, om met een boek van Wim Zaal te parafraseren, Gods Onkruid.

Have your say