ReligieNU

IMG_3694

De Heilige Johannes Paulus II

Je kunt in Polen geen kerk, geen rooms-katholieke kerk, binnen gaan of je wordt wel geconfronteerd met een beeltenis van de Heilige Johannes Paulus II. Maar ook buiten de kerk, in de openbare ruimte kijkt hij je aan.Nog maar net overleden, en nu al heilig. Dat is onze Peerke Donders helaas (nog) niet gelukt. Een stevige kop waar slimheid van afstraalt. Laat Popie Jopie maar schuiven. Geld dat hij zeer regelmatig ontving van de CIA liet paus Johannes Paulus naar Polen smokkelen, ter ondersteuning van de vakbond Solidariteit van Lech Walesa. Twee geheime agenten, en Ierse priesters brachten aan de Oostzeekust hele drukpersen in onderdelen aan land om zo het Vrije Woord een extra handje te helpen. En dat lukte want in 1989 viel de Muur en stortte de Sovjetwereld ineen. En sindsdien behoort Polen tot het vrije westen. Logisch dat de Polen zoveel bewondering hebben voor HUN paus. Hij heeft hen tenslotte vrijheid gebracht. En een beetje meer welvaart. De kerkgebouwen zitten nog steeds vol en niet alleen met oude vrouwtjes. In Poznan zag ik in een  winkeltje voor religieuze artikelen een prachtig schilderij. De paus half hangend en uitgeput en Jezus met beschermende handen om hem heen. Heel aandoenlijk. In Warschau is in een kerk een hele kapel gewijd aan de Heilige Johannes. Met een schitterend beeld, uitgehakt in marmer. Vrome vrouwtjes kruipen op hun knieën centimeter voor centimeter richting het beeld. En kaarsen vinden gretig aftrek. Nog even, net als bij Maria, wordt ook de moeder van Johannes Paulus terug maagd verklaard!

Have your say