ReligieNU

Dalem

Vergeetsteden

Iedere zaterdag is er op NPO 1 ( u weet wel gewoon Hilversum 1) van 11 tot 1 het programma Taalstaat. Gepresenteerd door drs. Frits Ritmeester, bijgenaamd Frits Spits. Hij is Neerlandicus van professie, maar later heeft hij van praten voor de klas, praten voor de radio zijn beroep gemaakt. Een vast onderdeel van de uitzending is de rubriek Vergeetwoorden. Luisteraars bellen dan zogenaamd “toevallig” om een woord door te geven. Is het een idee om in een ander programma een onderdeel Vergeetsteden op te voeren? Misschien iets voor een  regionale  omroep of omroep Max?

GORINCHEM 

Mijn broer en ik waren daarom  vorige week in Gorinchem, ook wel Gorcum of GorGorinchemkum genoemd. Hij is (bijna) overal geweest, dus was het de  hoogste tijd, om na Bhutan, Tibet en Mongolië ook eens Gorinchem aan te doen. Aanleiding was een tentoonstelling in het Stedelijk Museum aan de Markt in Gorinchem. Eerst dwaalden we door de binnenstad, met veel mooie oude panden. Vervolgens kwamen we buiten de stad terecht. In de verte, aan de Merwedijk, zagen wij een kerktoren. Door de uiterwaarden en over de dijk liepen we naar de kerk. Het bleek de kerk van Dalem te zijn. Een dorpje dat alweer geruime tijd tot de gemeente Gorinchem behoort. Op de dijk, voor het kerkje, stond een bank waar wij geruime tijd genoten van het uitzicht, een goed gesprek en twee snoepjes. Op de foto ziet u wat wij toen zagen. De zon, een beetje wind en een beetje kou moet u zich maar indenken.

Achter ons de kerk, ooit Nederlands Hervormd, nu eigendom van de gemeente, en soms nog in gebruik bij de Protestantse wijkgemeente Dalem/Gorinchem Oost. En voor trouwerijen natuurlijk!

Aan de gevel van de kerk een steen met de tekst Den Christenen van Dalem tot een oefen-schoole in geloof, hoop en liefde. Met de apostel Paulus wil ik de tekst echter aanvullen met maar de grootste daarvan is de liefde.

Have your say