ReligieNU

avignon

Zo zijn onze manieren….

Een kleine kerk, wat achteraf gelegen, in het wonderschone Avignon in Zuid-Frankrijk. Prima te bereizen met de trein. Van Brussel Zuid naar Avignon met de TGV, een fluitje van een euro! Met 300 kilometer per uur door het boeiende franse landschap. Avignon is vooral bekend door het Palais des Papes. Met rijen wachtenden om naar binnen te mogen gaan. In dit kerkje waren wij met z’n twee├źn. Bijna alle rooms-katholieke kerken daar zijn de hele dag geopend. Een prima plekje om koelte te zoeken, even te rusten van een lange wandeling, te mediteren of een kaarsje te branden voor een geliefde overledene. Het zet de tijd even stil. Daarvoor heb je gelukkig geen duur betaalde goeroe nodig. Kerken blijven daarom altijd nodig, ook al heeft de laatste gelovige het licht uitgedaan. In dit gebouw uit de 13e eeuw trof mij het bordje op het koor. Met de tekst, dank u dat u het koor niet bent beklommen, of fijn dat u bent blijven staan. Zo kun je een gebodsbord OOK maken. Misschien een idee voor meer plekken? Op een prullenbak in het bos? Fijn dat u uw afval in deze bak hebt gedaan! Langs de snelweg? Fijn dat u hier 100 rijdt! Bij een kerk? Dank u dat u niet tegen de kerk plast! In het stemlokaal? Fijn dat u bent komen stemmen! Van de belastingdienst? Fijn dat u uw inkomen eerlijk opgeeft! En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zou onze maatschappij een beetje vrolijker maken, en misschien wel een heel klein beetje beter. Je weet maar nooit!

Have your say