ReligieNU

IMG_0602

Fijne Buren

Een warme woensdagochtend in het kleine stadje E. aan de voormalige Zuiderzee. Om 9.15 worden bij de buren tafels en stoelen buitengezet. Keurig een kleedje over de tafels en hier en daar een bloemetje. Om 10 uur komen de gasten naar hun Lokaal. Zo noemen zij die deel uitmaken ( want de gemeenschap kent officieel geen leden) van de Vergadering van Gelovigen de ruimte waar zij hun wijdingsbijeenkomsten houden. Het gebouw, Rehoboth genaamd, is in 1892 gebouwd voor de Nederlandse Hervormde Kerk in E., in de tuin van bejaardenhuis Het Feithenhof. Na de oorlog heeft het ook dienst gedaan als Rouwcentrum. Begin jaren tachtig werd het gebouw eigendom van de Vergadering en werd het een Lokaal. ( Veel geloofsgemeenschappen hebben een hekel aan het woord Kerk, omdat zij beslist geen kerk willen zijn. Apostolischen noemen daarom hun Kerk: Plaats van Samenkomst, Doopsgezinden: Vermaning en Getuigen van Jehovah: Koninkrijkszaal.) Omdat de Vergadering groeide en een streekfunctie kreeg werd het Lokaal te klein en komen zij nu op zondagmiddag bijeen in een PKN-kerk. Het Lokaal wordt inmiddels gebruikt Rehobothdoor de Rafael Gemeenschap, aangesloten bij Rafael Nederland. Wereldwijd heet deze denominatie The International Church of Foursquare Gospel. Maar dat laatste klinkt niet in het Nederlands, vandaar. De leden van Rafael waren hiervoor aangesloten bij een Christengemeente. Daar
kwam onenigheid, de gemeente viel uiteen en een aantal leden ging verder als Rafael Gemeenschap.

De bijeenkomst begon met koffie en iets lekkers. De sfeer was aangenaam. Vrouwen in jurk of rok ( ik heb maar een lange broek geconstateerd). Na verloop van tijd gingen de Broeders bij elkaar zitten. In deze geloofsgemeenschap mogen alleen zij het Woord doen, vrouwen komen daarvoor nog niet in aanmerking. In de jaren dat wij buren zijn heeft een kleine (r)evolutie plaatsgevonden. De gemeenschap is opener geworden, gebruikt nu een instrument in de dienst, en kledingvoorschriften zijn minder stringent. Al hebben de oudere dames nog duidelijk refo-trekjes. Op 12.00 uur eindigt de gezellige ochtend met het zingen van twee coupletten van Dank U voor deze nieuwe morgen, dank U voor deze nieuwe dag. Alles wordt keurig af- en opgeruimd ( waarbij de meeste mannen gewoon blijven zitten). De fietsen worden van het slot gehaald en een ieder keert weer vrolijk huiswaarts.                                                                                      Dank U voor zulke fijne buren!

Have your say