ReligieNU

Trouw, trein

Misschien wel…..

Begin juni. Een gewone vrijdagochtend. Van Zwolle naar Assen om, in het Drents Museum, de tentoonstelling over de Maya’s te bezoeken. Iedere keer weer verrast het museum met boeiende exposities. Van Vikingen tot Noord-Korea. Vooral de tentoonstelling De Kim Utopie, schilderkunst uit Noord Korea was het bezoeken meer dan waard. Hoe schilderijen en posters een totaal verknipte wereld laten zien. Nep, maar fascinerende nep. Dankzij een postzegelhandelaar in Utrecht. Maar deze keer dus onderweg naar de Maya’s. De meest ideale manier om een tentoonstelling in een grote(re) stad te bezoeken is met de trein. Geen stress onderweg. Heerlijk naar buiten kijken, met verse koffie en een dito krant. Misschien wel…… Nee die toevoeging is iets teveel van het goede,maar een van de betere dagbladen is Trouw zeker. En met de nieuwe opmaak is de krant er niet slechter op geworden, integendeel. Meer lucht op een pagina. Alleen de wisseling van plek van Ephimenco naar twee en Wim Boevink naar ( bijna) achterop ontgaat mij volledig. Om met het zware geschut van Ephimenco te beginnen is soms te veel van het goede en beter te verteren wanneer je de krant bijna uit hebt. En de literaire prietpraat  van Boevink bracht je op twee in een vrolijker, wat meditatieve stemming. En de een wel een halve foto en de ander niet? De een zonder en de ander MET voornaam? Ondanks mijn wat haat-liefde verhouding met Trouw ben ik blij dat de krant zes van de zeven dagen mijn ontbijt vergezelt en zeer regelmatig mee gaat op reis. En als ik de krant uit heb laat ik mijn exemplaar, met een vrolijke boodschap, achter in het bagagerek. Je weet maar nooit.Assen

PS. De tentoonstelling Maya’s Heersers van het Regenwoud is mij wat tegengevallen.Heel veel stenen voorwerpen. Te veel. De film aan het eind over het leven van Maya’s vandaag in Guatemala daarentegen is boeiend en schrijnend om de manier waarop Maya’s als tweederangs bugers worden behandeld. En waarom als tijdsaanduiding voor en na Chr. te hanteren is niet logisch. De Maya’s hebben Chr. nooit gebruikt in hun kalender!

2 comments

 1. Rob Alberts - juni 22, 2016 6:07 pm

  Kijken naar anderen gaat altijd vanuit het eigen gezichtspunt.
  Ja, veel van het werkelijke beeld gaat daardoor verloren.
  Volgens mij is dat van alle tijden en overal.

  Vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Rien Ipenburg - juni 22, 2016 8:03 pm

   Helmaal mee eens. Maar wij kunnen blijkbaar niet anders.

   Beantwoorden

Have your say