ReligieNU

iu

Raoul Wallenberg door de Russen vermoord!

Met deze misschien wat boute kop, met uitroepteken!, wil ik een kleine bijdrage leveren aan opheldering van de mogelijke doodsoorzaak van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg. Hij redde aan het eind van de 2e Wereldoorlog in Boedapest het leven van waarschijnlijk 20.000-100.000 Hongaarse Joden, en heeft terecht de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren ontvangen. Na de oorlog is hij door de Russen ontvoerd, naar  Moskou overgebracht en daar “verdwenen”. Tot nu toe is niet duidelijk wat er met hem gebeurd is. Zelfs Wikipedia is daarin niet eenduidig. Op de NL-versie van Wikipedia staat dat hij waarschijnlijk op 17 juli 1947 is overleden. Met een vraagteken?. Hij zou gestorven zijn tijdens een gewelddadige ondervraging of is kort na zijn arrestatie geëxecuteerd. Ook zouden er medische experimenten op hem zijn uitgevoerd. Wikipedia Engels zet op de site alleen dat hij 17 januari 1945 is verdwenen. Wikipedia Duits vermeld dat zijn “Werdegang” maar tot half 1947 bekend is. Van Russische zijde zijn de meest vreemde ontkenningen over Wallenberg bekend gemaakt. Pas in 1989 kwam de familie Wallenberg in het bezit van zijn kleding, zijn geld, zijn dagboek en zijn pas. In 1990 kwamen er nog berichten dat men Wallenberg in Russische en Siberische werkkampen had gezien.

De stad Bautzen in de voormalige DDR is vooral bekend en berucht door zijn gevangenissen, Bautzen 1 en Bautzen 2. Bautzen 1 is nog steeds in gebruik als gevangenis met ongeveer 350 inwonenden. Bautzen 2 is inmiddels een monument. In beide gevangeniscomplexen werden in de Nazi-tijd, tijdens de Sovjet-bezetting en de DDR-tijd naast gewone gevangenen ook politieke gevangenen opgesloten. Tussen 1933 en 1945 vooral leden van de KPD, de SPD en Jehovah’s Getuigen. Na de 2e Wereldoorlog werden door de Russen nazi’s en (weer) leden van de SPD gevangen gezet. Totaal ongeveer 12.000 gevangenen, waarvan er tot 1950 4100 om het leven kwamen. Zo slecht waren de omstandigheden. Bautzen 2 werd tot 1989 door de Stasi gebruikt voor politieke gevangenen. December 1989 werden de laatste vrijgelaten. Nu is Bautzen 2 een indrukwekkend museum en gedenkplaats waarbij ex-gedetineerden rondleidingen verzorgen. Ieder jaar wordt er onder de naam Bautzen-Forum een bijeenkomst gehouden, gesteund door de Friedrich Ebertstichting van de SPD. De 19e bijeenkomst werd gehouden op 15 en 16 mei 2008. Van deze bijeenkomst is een verslag verschenen met als titel Alltag in de SBZ/DDR. Onderdeel van het Forum was een gesprek met ooggetuigen. Een van die ooggetuigen was Herta Lahne. Geboren in 1927 en opgeleid tot operazangeres. Haar vader was betrokken bij de bouw van V2’s en is 1947 door de Russen geëxecuteerd. Hertha woonde na de oorlog in Neurenberg, kwam begin 1947 illegaal de grens met Oost-Duitsland over om naar haar vader te zoeken, werd op weg naar Buchenwald gearresteerd. Zij wordt wekenlang verhoord en op 18 juli 1947 ter dood veroordeeld. In KZ Sachenhausen zal het vonnis voltrokken worden. Een Japanse aph357rts redt haar leven  en een paar weken later wordt zij in een veewagen overgebracht naar de beruchte Loebjanka gevangenis in Moskou. Daar komt zij op de verdieping van de ter dood veroordeelden. Twee cellen van haar vandaag zit Raoul Wallenberg. ” Officieel wordt gezegd, hij is aan een hartaanval overleden. Dat klopt niet. Hij werd opgehaald, en ik hoor hem vandaag nog, toen hij zei ” Hopenlijk schieten jullie raak”.Hij kwam niet meer terug. Hij werd in de Lubyanka doodgeschoten.” Aldus Herta Lahne tijdens het Forum. Wanneer het tijdspad van Herta Lahne klopt moet Wallenberg waarschijnlijk in de 2e week van augustus 1947 zijn vermoord. Herta Lahne kreeg 15 jaar werkkamp. Werd in het beruchte strafkamp Workuta opgesloten en moest daar onder de meest erbarmelijke omstandigheden werken in een kolenmijn. In 1955 werd zij vrijgelaten en keerde terug naar Duitsland.

Have your say