ReligieNU

bieb kampen 2

Zwaarden omsmeden tot ploegscharen…

Met deze bijbeltekst kun je zonder schroom  een impressie beginnen over de nieuwe openbare bibliotheek in de mooie Hanzestad Kampen. Per slot van rekening is het een redelijk bijbelvaste stad met misschien wel meer (gereformeerde) kerken dan kroegen. Recent heeft de bibliotheek intrek genomen in de voormalige Van Heutzkazerne, nu gelukkig omgedoopt tot Stadskazerne. Want herinneringen aan Joannes Benedictus van Heutz verdwijnen al jaren uit het straatbeeld, zo trots zijn wij niet meer oBieb kampenp zijn “heldendaden”! Militairen, in Kampen opgeleid, werden ingezet om de opstand in Belgie te helpen onderdrukken. Het KNIL( googel even) was daar gehuisvest en de militaire kweekschool. Na de 2e wereldoorlog is de kazerne gebruikt als opleidingscentrum voor de militaire administratie, als kantoor van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en voor de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten. De Academie vertrok in 2004 en sindsdien stond het gebouw leeg. Maar nu is een gedeelte van de kazerne in gebruik genomen door de Bieb. En op de afbeelding kunt u zien dat het project geslaagd is! Op een uitstekende manier is oud en nieuw gecombineerd. Ruim 100.000 boeken, cd’s, dvd’s hebben daar weer een plekje gekregen. Op de eerste verdieping met een schitterend uitzicht over de IJssel zijn werkplekken, gratis wifi, en koffie ( niet gratis) van redelijke kwaliteit, en een behoorlijk assortiment kranten en tijdschriften. Ook andere ruimten zullen gevuld worden met geestverruimende instanties, zodat half september de Stadskazerne officieel zal worden geopend. Kortom een feest voor de geest. Wanneer op meer plekken op deze aardbol kazernes een dergelijke metamorfose ondergaan dan zal de wereld er zeker niet slechter op worden!                                                                                                                                                       PS: Dit PS is niet bestemd voor vegetariërs, maar uisluitend voor mensen die kunnen en willen genieten van een beter stukje vlees.Een paar stappen verder zit waarschijnlijk de beste slager van Kampen: Slagerij Norg. Koop en vergelijk zijn producten met die van de supermarkt. Je proeft niet alleen het verschil, maar je ruikt het zelfs!

Have your say