ReligieNU

tram

De Reli-tram

Een lang gekoesterde wens is recent in vervulling gegaan! Een ritje met de museumtram van Hoorn naar Medemblik en daarna met de museumboot  terug naar Enkhuizen. Bijna dreigde de tocht niet door te gaan, er moest weer zo nodig iemand voor de trein springen!

In Hoorn aangekomen stond de tram al op stoom te komen: de Bello. Een begrip voor treinliefhebbers. Ik was niet de enige, met mij stapten zeker nog 200 mensen in. In een van de laatste coupe’s was nog plek. Bij het raam dat gelukkig open stond. De coupe was gekleurd, veel medelanders afkomstig uit alle windstreken en een tiental wat oudere vrouwen in een blauw-wit gewaad. Religieuzen? Ik vroeg aan een medelander wie dat zijn. “Zusters van Moeder Theresa. Wij zijn met twee retraitehuizen een dagje uit.” Ook is een pater aanwezig, die blijkbaar niet alleen de geestelijke leiding heeft. Op navraag is het een pater Dominicaan.

( Google geeft de volgende informatie: hun officiele  naam is Missionaris of Charity. Zij hebben twee kloosters in ons land, in Amsterdam en in Rotterdam. Zij helpen alcohol- en drugsverslaafden, eenzamen, geestelijk licht begaafden, zieken en al wie om andere redenen aan de rand van de maatschappij is komen te staan. De zusters bieden open maaltijden waar per dag bijna 250 mensen gebruik van maken.)

Na vertrek uit Hoorn kwam al vrij snel een gitaar te voorschijn en werden  liedteksten uitgedeeld. Ik kreeg ook een exemplaar. De liederen waren genummerd van 1 tot 71. Lied 12! Als een hert dat verlangt naar water, zo verlangt mijn ziel naar U. Lied 41.Ik wil heel dicht bij u zijn, als een kind bij de vader op schoot. Ik wil heel dicht bij U zijn, dat is de plek waar ik hoor. Al zingend tjokten wij met een snelheid van 30 kilometer per uur door het Noord-Hollandse landschap. Lied 21, nog een keer! En, soms een beetje vals, bleef het gezelschap zingen. Via Wognum, Benningbroek en Oostwoud naar Opperdoes. Hier komen de Opperdoeze Ronde vandaag. Een (h)eerlijke aardappel.Maar er komen niet alleen aardappels uit Opperdoes. Het is ook de plek waar Jan Mazereeuw is geboren ( 1770-1855); de profeet van Opperdoes! Op een dag in 1822 voer Mazereeuw in zijn schuitje van Medemblik, waar hij boter had verkocht, terug naar zijn boerderij aan het Veldhuis onder Oostwoud. Onderweg kreeg hij een visioen. Er verscheen emazereeuwersen helder licht en een stem uit de hemel riep hem totdriemaal toe. Vanaf die dag voelde hij zicht door God uitverkoren en verzamelde hij een groep gelijkgezinden om zich heen, later Mazereeuwers genoemd. Zij verwierpen de sacramenten, iedere kerkelijke organisatievorm en waren ook tegen vaccinatie. Op het hoogtepunt telde de groepering 55 volgelingen in Opperdoes, 135 in Andijk, 45 in Enkhuizen en 13 in Medemblik. In Andijk was er een eigen gebouw voor godsdienstoefeningen, iedere zondagochtend van 8-12 uur. De beweging telde in 1914 nog 25 aanhangers.

Veel Mazereeuwers verhuisden naar Urk en zijn daar lidmaat geworden van een reformatorische geloofsgemeenschap. De geschriften van Mazereeuw zijn tot 1943 uitgegeven door Groen in Leiden en nog steeds leverbaar. Zo arriveerden wij in Medemblik. Daar was het kermis, letterlijk en figuurlijk. Na een heerlijke latte op een terras liep ik naar de museumboot die het gezelschap  naar Enkhuizen zou brengen. De pater was op de boot druk in de weer. De zusters genoten zichtbaar. En ik dus ook. Wat is het toch fijn om reli-toerist te zijn.

 

Have your say