ReligieNU

Heilig Schrift

HEILIG SCHRIFT Tanach | Bijbel | Koran

Onder deze titel worden t/m 8 januari 2017 drie Heilige Boeken gepresenteerd in de tentoonstelling Heilig Schrift in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Alleen de wandeling van Utrecht CS naar het museum, door het museumkwartier, is al een belevenis. Wat is Utrecht toch een mooie stad! Vooral op een doordeweekse rustige ochtend.

Een indrukwekkende expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie boeken van het jodendom, het christendom en de islam. Ontdek aan de hand van topstukken hoe de drie heilige boeken verschillen, maar juist ook opvallend vaak overeenkomen in schoonheid, gebruik en verering. Aldus de wervende tekst in de begeleidende folder.

Het is inderdaad een van de betere tentoonstellingen in dit museum. Een bezoek meer dan waard. Vooral met een Museumjaarkaart, spaart u weer € 12.50 uit. Voor dat bedrag kunt u heerlijk lunchen in het vernieuwde museumcafe. Met, om in de sfeer te blijven, kloosterbrood en abdijbier.

Een gratis gidsje van 100 bladzijden leidt u langs de  hoogtepunten. Op een originele manier stapt u van de ene godsdienst over in de andere. En het ene Heilige Boek is nog mooier, nog fraaier, nog kunstzinniger geïllustreerd dan het andere.

Ook zijn er vitrines waar u  heilige voorwerpen uit iedere religie kunt bewonderen: toramantel, een jadje, een lezenaar, een wierookscheepje,een bidkleed , een koranstandaard, enz. enz.

KistEen hoogtepunt voor mij was de Kist voor de autografen van de Statenvertaling. Eeuwenlang bevonden zich in deze kist de drukproeven van de Statenvertaling. De drukproeven zijn zo belangrijk dat ze elke drie jaar worden geïnspecteerd. In 1662 bindt men de losse stukken samen en vervaardigt deze kist. Met de drukproeven wordt het eerste in paars leer gebonden exemplaar van de Statenvertaling in deze kist gelegd.

U kijkt uw ogen uit en de gids geeft per voorwerp een hele duidelijke uitleg.

De tentoonstelling begint u met het bekijken en beluisteren van de introductiefilm. Heel interessant is de film Synagoge, kerk, moskee.

Een toradienst in de liberaal-joodse synagoge in Utrecht

Een paaswake in de Domkerk

Het vrijdaggebed in de ULUMoskee, ook in Utrecht. ( Dit is trouwens de grootste moskee in Nederland, op de begane grond is een restaurant waar het uitstekend eten is)

In de gids wordt gesproken over opvallende overeenkomsten, maar ook verschillen. Ik heb echter in de film nauwelijks overeenkomsten gezien, alleen dat de Imam duidelijk de jongste was.

Bijna aan het eind geven bekende en wat minder bekende medelanders in een film uitleg over hun geloof. Heel eerlijk, heel indringend.

Ik heb alleen deze tentoonstelling bezocht en was ruim 150 minuten geboeid.

Nog een enkele opmerking:

Het bezoek was de eerste week matig. 95% van alle bezoekers horen tot de harde kern. Grijs, blank, gepensioneerd, kerkelijk. Dat is jammer. Hierbij dus een oproep om de benen te strekken en naar Utrecht te snellen. ( En misschien kan het museum zorgen voor iets meer mogelijkheden om zittend de films te kunnen bekijken?)

Instanties willen inburgeraars laten kennis maken met Nederland, door het o.a. laten bezoeken van het Verzetsmuseum in Amsterdam. Ik denk dat een bezoek aan Heilig Schrift, na een degelijke voorbereiding misschien nog wel waardevoller is! Want de vrijheid van godsdienst raakt ons allen.

In deze tentoonstelling liggen Tanach, Bijbel en Koran. Daarnaast zijn er veel geloofsgemeenschappen die hun EIGEN Heilige Boek hebben, zoals Boek van Mormon, Een Cursus in Wonderen, Het Urantiaboek, Oashpe, Avesta, Ginza Raba, Zhuan Falun, enz. enz. Of weer een eigen vertaling van de Bijbel hebben, denk aan de Nieuwe Wereldvertaling van het Wachttorengenootschap of de Christengemeenschap. Misschien een idee voor een tentoonstelling over een jaar of drie. vier? Maar dan is de huidige tentoonstellingsruimte waarschijnlijk niet voldoende!

Drie Heilige Boeken, drie Wereldgodsdiensten. Maar allemaal geinspireerd op of door het Ene Opperwezen: G’d, HEERE, Allah of hoe HIJ of ZIJ ook moge heten.

Wanneer het Opperwezen zich maar EEN keer geopenbaard zou hebben, in EEN Heilig Geschrift, hoeveel miljoenen doden zou dat bespaard hebben?

 

 

 

Have your say