ReligieNU

iur

Kinderarbeid bij de ‘Noorse Broeders”

De serie artikelen in het NRC over het wel en vooral wee van Christelijke Gemeente Nederland, geschreven door Joep Dohmen, heeft even voor een rimpeling in de media-vijver gezorgd. En vervolgens gaat men over tot de orde van de dag. Of er niets is gebeurd. De verontwaardiging over Kinderarbeid bij de Broeders is ook al weer snel weggeebt. In 2015 reeds schreef Jildert de Boer in zijn boek ” In het huis Mijns Vaders” : U 18- de minderjarigen aan het werk. De U staat voor Ungdom=Jeugd. Sinds ongeveer 2012 heeft men ook werkprojecten voor de jonge mensen onder de 18 jaar, de minderjarige jeugd. Dat wil zeggen: de groep van 13-18 jaar. Dit is een internationaal gebeuren…. waarbij de jeugd wordt aangevuurd om hun lichaam in te zetten voor de broederschap en mee te helpen met het werken in diverse vormen, De jonge jeugd moet dus ook uren maken in het werken voor Brunstad en daar staat een bepaalde druk op. Is dit geen kinderarbeid? In enkele liederen worden kinderen en tieners gemotiveerd om zich voor dit werk te geven:

Melodie: “Jezus komt zo graag in jouw hart vandaag.”

Koor:

  • Jezus ziet zo graag, jou als mier vandaag.
  • Doe jij mee, ja of nee” JA!!!!!!!!! Dat brengt heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Iedereen in Groeningen is mee!!

Groen is de favoriete kleur bij ┬áNoorse Broeders. Is de gemeente Groen dan heeft die aan haar financiele verplichtingen voldaan en is dus OK! Of je oudere kinderen en jonge jeugd echter op zo’n wijze moet stimuleren of zelfs misschien manipuleren? Aldus Jildert in zijn boek.

Trouwens, hebben opdrachtgevers nooit eens rondgekeken bij de werkzaamheden? De Postcodeloterij, Mediamarkt, enz. Is hen nooit opgevallen dat de “werknemers” wel erg klein waren?

Have your say