ReligieNU

Omslag Joods verhaal voor

Dick Houwaart een joods verhaal

“Mijn moeder kwam boos en verdrietig thuis. Het was midden jaren dertig en ik was een jaar of zeven. Jaren later vertelde zij wat er gebeurd was. Ze had een bezoek gebracht aan opperrabbijn Isaac Maarsen in Den Haag Ze had hem gevraagd mij toe te laten tot de joodse les….. Helaas, opperrabbijn Maarsen weigerde mee te werken dat ik op joodse les zou komen. Mijn moeder was gemengd gehuwd en dat was in zijn ogen een grote misstap.”

“Opperrabbijn Berlinger was een uiterst beminnelijk mens. En dat merkte ik toen ik hem in Utrecht bezocht. nooit zal ik vergeten wat hij tijdens ons gesprek zei: “Maar meneer Houwaart, u bent een van ons”. 

“Dat moment betekende het einde van mijn religieuze zwerftocht.”

“Als gevolg van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog had ik een verkeerde afslag genomen. Het was de angst die mij daartoe bewoog.”

“De joodse geschiedenis bewijst dat er altijd een dreiging is. Mijn leven bewijst dat ik vele jaren op mijn hoede moest zijn.”

“Pas als mijn lejawa, mijn begrafenis achter de rug is, is er volledige rust.”

Zes citaten uit het nieuwste en zeer aangrijpende boek Dick Houwaart een joods verhaal. De auteur overleed  donderdag 22 december 2016. Zijn lejawa/begrafenis was op zondag 25 december 2016, Chanoeka EN 1e Kerstdag (!),  op de joodse begraafplaats in Almelo. Het eerste exemplaar heeft hij nog in ontvangst kunnen nemen.

In “Een joods verhaal” laat Dick Houwaart zien hoe de vervolging van de joden en de moord op zijn familie hem zijn hele leven heeft beïnvloed. En dat het moeten onderduiken in het geloof van een ander een ondraaglijke last met zich brengt.

ISBN 978 90 70105 27 3, 86 pagina’s, paperback, € 14.90.

Het boek is leverbaar via alle bekende kanalen. U kunt de uitgave ook direct bestellen bij de uitgever door overmaking van € 14.90 op banknummer NL 68 INGB OOO 48 66 547 tnv Uitgeverij Ipenburg onder vermelding van postcode en huisnummer. U ontvangt de uitgave dan franco huis.

 

 

1 comment

  1. Shirah - januari 19, 2017 1:42 pm

    Mooi een artikel speciaal voor Dick Houwaart!

    Beantwoorden

Have your say