ReligieNU

2-Quote_276x366

“Oude wijn in een luxe verpakking”

Nieuwe bezems vegen schoon. Tenminste dat belooft de nieuwe hoofdredacteur van Quote, de Ferrari onder maandbladen in Nederland. En Sander Graaf Schimmelpenninck kun je zonder enig overdrijven de Bentley onder de hoofdredacteuren noemen. Rutger Jan Schimmelpenninck een van zijn voorvaderen werd in 1811, tijdens de Franse tijd, verheven tot comte de l’Empire. Zijn zoon is 1834 verheven tot  de Nederlandse adel met de titel van graaf. En zo komt Sander aan zijn titel. Sander in zijn hoofdredactioneel ” Als maandblad mag u van ons verwachten dat wij de diepte in gaan. Met verhalen die u nergens anders leest….”. Einde quote!

Het eerste themanummer in 2017 is gewijd aan religie, Geld zij met u.

Mazzeltov Het joodse zakensucces verklaard

De verkooptechnieken van de Jehovah’s

Twee van de onderwerpen op de cover.

God aan huis is de titel van het verhaal over Jehovah’s getuigen. Ruim acht pagina’s zijn er voor uitgetrokken. Met ouderling Bert Jutte als meewerkend en meelopend voorwerp. In de stijl van Quote mag de journalist meelopen met de velddienst, nu blijkbaar De Actie genoemd. Hij loopt, keurig gekleed mee in de Amsterdamse grachtengordel en de P.C.Hooftstraat. Halverwege de Actie gaat het regenen en broeder Jutte stelt voor om een koffietentje in te duiken want ” we hoeven ons nou ook weer niet zeiknat te laten regenen van God.” Het artikel eindigt met een bezoek aan een Koninkrijkszaal op zondagochtend. Van de totaal acht pagina’s zijn er vijf gevuld met foto’s en de bijbehorende tekst is neutraal. Dat is wel eens anders geweest!

Een verhaal dus dat u nergens anders leest, aldus graaf Sander!

Op 23 juli 2010 plaatst de Telegraaf een artikel over deze geloofsgemeenschap onder de kop                        ” Jehovah’s getuigen worden losser”. Opgevoerd wordt u raadt het al ouderling Bert Jutte uit Amsterdam. Elke zaterdagmorgen loopt hij in zijn “gebied” in de stad.

Op 10 september 2010 wordt hetzelfde artikel geplaatst in de Barneveldse Krant. Met als bronvermelding : ANP.

Op 8 maart 2008 heeft het Noordhollands Dagblad in de weekendbijlage een artikel geplaatst met als kop ” Honderd jaar leuren met het ware geloof”. En inderdaad weer ouderling Bert Jutte, 55 jaar. De verslaggever/ster is een ochtendje met Bert meegeweest belletje drukken in Amsterdam Zuid. Met andere woorden, een onschuldig artikeltje zonder kritische vragen. Aldus de Narkive Newsgroup Archive Nl.Religie waar een zekere Egbert wordt opgevoerd.

Een verhaal dat u nergens anders leest lijkt mij dus een understatement!

Op hun site www.quotenet.nl staat een artikeltje dat waarschijnlijk het Relinummer van Quote niet heeft bereikt, maar wat de redactie jammer vond om het in de prullenbak te kieperen.

Verzekeren op de Veluwe; God’s wil of religekte?

“Nog altijd zijn er mensen die tegen elke vorm van verzekering zijn. De zogenaamde gemoedsbezwaren moeten er niets van weten. Dit kan leiden tot vervelende situaties….. De andere kant van het verhaal is dat in sommige gevallen de kerk en de geloofsgemeenschap als verzekering dient en bijspringt. Op de Veluwe, waar het wemelt van de relirijken en waar kerken als stadions gebouwd worden, lijkt er genoeg gemeenschapsgeld om je dergelijke principes te kunnen veroorloven.” Aldus de “zeer genuanceerde” kop van het artikeltje.

In 1979 is de Nederlandse Stichting voor Christelijke Handreiking ” Onesiforus” opgericht. De Stichting heeft voornamelijk ten doel het verlenen van financiële steun aan in financiele moeilijkheden geraakte gemoedsbezwaarde personen, alsmede bedrijven, instellingen, kerken, scholen en dergelijke, zulks overeenkomstig Galaten 6 vers 10: “ zo dan, terwijl wij tijd hebben, laat ons goed doen aan allen, maar meest aan de huisgenoten des geloofs”. 

Particuliere giften en legaten vormen de grootste bron van inkomsten.

Aldus Onesiforus op haar website.

Omdat de Stichting een ANBI-status heeft, moeten de jaarcijfers worden gepubliceerd. Een beetje openheid is natuurlijk nooit weg!

In 2015 werd € 163.579 ontvangen en voor € 252.995 aan ondersteuning uitgekeerd.

Een gemoedsbezwaarde behoort eerst aan te kloppen bij de diaconie van zijn of haar kerk. Wanneer die onvoldoende financiele middelen heeft kan Onesiforus bijspringen.

Gemoedsbezwaarden zijn voornamelijk te vinden bij Hervormde Evangelisaties, Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

In 2014 hadden 3.679 gezinnen, bestaande uit 12.504 personen GEEN  verzekering tegen ziektekosten.

Volgens mijn schatting zijn er in ons land 345.901 mensen die men tot de Gereformeerde Gezindte kan rekenen.

Daarvan behoort dus ongeveer 3% tot de gemoedsbezwaarden.

Met dit cijfer doe je DE Veluwe GEEN recht!

 

Have your say