ReligieNU

400px-Tiefengrund_June_2009_085

BOER ZOEKT VROUW -over de grens

Het kijkcijferkanon Boer zoekt Vrouw is alweer bezig aan het negende seizoen.  En die cijfers blijven onveranderd hoog. Tussen de drie en ruim vier miljoen kijkers, en dat iedere zondagavond! Al denk ik stiekem dat er misschien wel een miljoen (mannelijke) kijkers zijn, die vanwege de lieve vrede, uit solidariteit of voor de gezelligheid een buisje meepikken, al of niet vergezeld van een biertje of een glaasje rood en wat te knabbelen.

Door mijn interesse in religie ben ik vooral geïnteresseerd in boer Riks uit Canada. Voluit Henderikus Zomer uit Alteveer ( bij Hoogeveen) in de provincie Drenthe. Nu alweer vijftien jaar actief als melkveehouder, en het houden van vleeskoeien in Laird, Saskatchewan, Canada.

Henderikus is rond zijn 25e geëmigreerd.

Laird is een heel klein dorpje met 287 inwoners (2011) verdeeld over 114 huishoudens. Maar een zeer gelovig dorp, als je tenminste af gaat op  het aantal kerkgebouwen.

St. John Lutheran Church

Laird Mennonite Church

Western Canada Conference of the Church of the New Jerusalem

Tiefengrund Rosenort Mennonite Church

En om de laatste kerk gaat het, want daar is Henderikus nu een zeer actief lidmaat. De eerste diensten werden gehouden in 1894. In 1910 werd een kerk gebouwd  en het huidige gebouw dateert van 1958. Tiefengrund is of was een dorpje in de buurt van Laird en Rosenort (nu Suchowo) was een dorpje in West Pruisen, nu Polen, 41 km ten zuid-oosten van Gdansk ( Danzig) van waaruit men eind negentiende eeuw emigreerde naar Canada en terecht kwam in Laird.

( Rosenort in Pruisen was een kolonie van Nederlandse doopsgezinden, met achternamen als Bestvader, Claassen, Ens, Hilbrandt, Jantzen en Martens. Zij waren mede daarheen getrokken om zo de dienstplicht te kunnen ontlopen).

Riks emigreerde naar Canada zonder dat hij iemand kende. Hij kwam terecht in Laird vanwege de goede grond. Daar ontmoette hij zijn eerste vrouw Patty. Zowel Riks als Patt hadden geen doopsgezinde achtergrond, maar zij waren van harte welkom in de Tiefengrund Rosenort kerk. Hun beide kinderen zijn daar opgedragen. In Laird kochten zij de boerderij waar ooit de stichter van de kerk Peter Regier heeft gewoond en gewerkt.

Na enkele jaren scheidden zij helaas.

En nu is Henderikus dus op zoek naar een nieuwe partner.

De Mennonieten of Doopsgezinden zijn, in tegenstelling tot de Doopsgezinden in ons land, behoudend.

Dat merk je ook op de boerderij.back

Iedere maaltijd begint en eindigt met gebed, er wordt uit de Bijbel gelezen en de zondag staat in het teken van Kerkgang en zondagsrust.

Aandoenlijk om te zien en te horen hoe zoontje Owen bidt om een lieve (pleeg)moeder.

Met een beetje hulp van de Allerhoogste en van Yvon ( Maria) Jaspers moet het zeker lukken!

 

PS. Wilt u meer weten over Doopsgezinden in Nederland, kijk dan onder het kopje Handboeken!

Voor boer Henderikus (Riks) is het gelukkig toch nog goed afgelopen, wat de liefde betreft. Al heeft Yvon ( Maria) Jaspers daar niet bij geholpen. Een stagiaire, die al eerder op de boerderij rondliep maar voor het programma even op de achtergrond bleef, is de gelukkige. Is het gebed van Owen toch nog verhoord?  In Dagblad Trouw werd in de TV-rubriek Riks gereformeerd genoemd. Nee, Riks is toch echt Doopsgezind ( Mennonite) en dat is iets heel anders, ook in Canada, waar inderdaad ook Gereformeerden van diverse pluimage rondlopen.

En ook  boer Olke Jongsma uit Winnsboro in Texas heeft de liefde dicht bij de deur gevonden. Een dame die bedient in een plaatselijk restaurant. ( Winnsboro heeft ongeveer 3.800 inwoners). Het lijkt mij sterk dat hij haar niet eerder heeft ontmoet. En…. Olke is een trouwe kerkganger in Texas. Is ook niet zo moeilijk want in Winnsboro zijn meer dan 20 geloofsgemeenschappen met namen als:

New Life Fellowship, Cypress Baptist Church, Bible Baptist Church, Church in The Wild Wood, Grace Fellowship Ministries, Chapel in The Woods Christian Fellowship, Hepsibah, Perryville, enz. enz.

Al die kerken gebruiken allemaal vrijwel dezelfde Bijbel, geloven in dezelfde God en zien Jezus Christus als HUN Verlosser.

En na de dienst natuurlijk barbecuen!

 

 

2 comments

  1. www.Avg-watch.Org - juli 21, 2017 1:16 am

    Thanks, it is very informative

    Beantwoorden
  2. Lolita - juli 23, 2017 7:48 pm

    Thank you for the great article

    Beantwoorden

Have your say