ReligieNU

9789070105280-480x600

ONS JODENDOM, een heel bijzondere bundel !

Begin april is een heel bijzonder boek verschenen onder de titel Ons Jodendom. De uitgave is tot stand gekomen onder eindredactie van de journalist en schrijver Dick Houwaart en bevat negentien scherpzinnige artikelen van van naam bekende Nederlandse joden. In 1980 verscheen Mijn Jodendom, dat op een zelfde wijze tot stand is gekomen.

In Ons Jodendom is het hele spectrum van het Nederlandse jodendom vertegenwoordigd. Houwaart vlak voor zijn overlijden: “ Het is verrassend goed, prima niveau, een prachtig beeld van het Joodse leven in de eerste decennia van de 21e eeuw. Het is daardoor meer geworden dan een bundel, maar een document van grote betekenis.”

” Er zou plaats moeten zijn voor de Nederlandse joden. Waarom niet voor hen maar wel voor de notoire antisemiet die immer aanwezig is. Het bestelen en deporteren van de Joden gedurende de bezettingsjaren verliep vlekkeloos. Toen hadden zij een hekel aan ons. Nu nog steeds. Zij kunnen zich straffeloos manifesteren en aangemoedigd worden door individuen die het slachtoffer werden van het mislukken van de multiculturele samenleving.”

Ons Jodendom is een indrukwekkende, integere bundel geworden, waarbij vanzelfsprekend diverse standpunten worden belicht, maar altijd op een respectvolle wijze. Zo houden orthodoxe en liberale rabbijnen er vanzelfsprekend verschillende opvattingen op na en ook de verschillende perspectieven waarmee oudere en meer jeugdige joden het Jodendom beschouwen, verschilt.

Het boek doet je beseffen dat de kleinkinderen van de Joden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, in de gelukkige omstandigheid zijn om normale familieverhoudingen te mogen ervaren. De kinderen van de overlevenden gingen nog veel te veel gebukt onder de trauma’s van hun ouders.

“Mijn moeder Sonja had een duidelijke beslissing genomen: ik vertel nooit iets over de oorlog. Ik laat het nummer weghalen en daarmee is alles weg. De herinneringen, de pijn, het onmetelijk verdriet, de schaamte. Weg.”

De bijdragen zijn stuk voor stuk recht uit het leven gegrepen en daardoor zo indrukwekkend. Geen opgeklopt sentiment, geen geromantiseerde vertellingen, geen (te) luid verkondigde meningen, maar gewoon….. zoals het leven en het Jodendom werd en wordt ervaren. Het boek maakt grote indruk, juist door de oprechtheid van de schrijvers die, door deze bundel, hun gevoelens en ervaringen delen.

Ons Jodendom is zo bijzonder omdat er zoveel is gezwegen, zoveel onuitgesproken is gebleven. Ons Jodendom doorbreekt dit grote zwijgen. Waardevol!

De auteurs

Aan de bundel werken mee: Hetty Berg, Annet Betsalel, Nathan Boosman, Eric Bremer, Menno ten Brink, Jaap Cohen, Nathan de Haas, Simon Hammelburg, Dick Houwaart, Lody van de Kamp, Hanna Luden, Jessica Meijer, Leo Mock, Evelyn van Pinxteren, Marianne van Praag, Renee Sanders, Emile Schrijver, David Simon en Jehoeda Vorst.

Ons Jodendom, 300 pagina’s, formaat 21×21 cm., paperback met flappen, geïllustreerd, € 28.50, ISBN 978 90 70105 28 0, uitgeverij Ipenburg.

Ons Jodendom is verkrijgbaar via iedere boekhandel. Ook kunt u de bundel rechtstreeks bestellen bij de uitgever door overmaking van € 28.50 op rekeningnummer NL INGB OOO 48 65 547 t.n.v. Uitgeverij Ipenburg te Elburg, onder vermelding van postcode en huisnummer. U ontvangt de bundel porto vrij.

( met dank aan Hanneke Tinor-Centi)

De presentatie van het boek in het auditorium van het Joods Historisch Museum was een heel bijzondere bijeenkomst. Een bijeenkomst waarbij de initiatiefnemer van het boek Dick Houwaart nog heel direct aanwezig was. Een interview met Dick, opgenomen bijna drie weken voor zijn overlijden werd vertoond. Aangrijpend!

 

Have your say