ReligieNU

IMG_1172

Vrijheid van godsdienst in Rusland zorgwekkend!

Bijkantoor in Sint Petersburg

Bijkantoor in Sint Petersburg

Deze week heeft het Russische hooggerechtshof opnieuw de organisatie van Jehovah’s Getuigen in Rusland als een extremistische organisatie verboden. Opnieuw want pas in 1991  werden de Getuigen geregistreerd, en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kregen zij in 1992 wettelijke erkenning in de Russische Federatie. Tussen 1995 en 1998 werd er vijf keer een aanklacht ingediend, werden al eerder tijdschriften en boeken verboden, en plaatselijke Koninkrijkszalen gesloten. Het  Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Grote Kamer van het Europees Hof ( bestaande uit 17 rechters) stelden de Getuigen echter in het gelijk.

Achter alle pogingen om tot een verbod te komen zit de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zij duldt geen concurrentie. Zo wilde al in 1999 Aleksi II, patriarch van de Russisch-Orthodoxe Kerk een verbod op proselitisme bedrijvende geloven, vooral de geloven die mensen van de “religie van hun voorouders trachten weg te lokken”.

De directeur van het gezaghebbende Keston Institute in Oxford stelde dat het ” altijd de moeite waard is op de Jehovah’s Getuigen te letten” want wat er men hen gebeurt dient ” als een vroegtijdig waarschuwingssignaal”.

( Rusland telt in 2016 171.828 verkondigers, en 2.315 gemeenten, een kleine daling van het ledental) Het bestuurscentrum, het Bijkantoor zoals zij zelf zeggen, staat in Sint Petersburg.

Voor zover ik kan nagaan heeft de Orthodoxe Kerk in Nederland, De Raad van Kerken in Nederland, de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms Katholieke Kerk in Nederland nog niet geprotesteerd tegen deze Russische maatregelen.

Misschien is een voorbede op zondag nog niet zo’n gek idee?

PS. Maar ook in de media leeft dit nieuws nauwelijks. Trouw bijvoorbeeld opent op vrijdag 21 april met de kop Inkomen kunstenaars zorgwekkend. Pas op pagina 10 komt onder het kopje Godsdienstvrijheid het verbod aan de orde, in 20 regeltjes. En dan nog met de foute benaming Jehova’s Getuigen in plaats van Jehovah’s Getuigen.

Was de kop Vrijheid van godsdienst in Rusland zorgwekkend niet een betere geweest?

 

 

2 comments

  1. J.A. - december 27, 2017 3:02 pm

    Wat een wijsheid! objectief en Christelijk!

    Beantwoorden

Have your say