ReligieNU

treinbordwesterborkauschwitz-main1

Mit der Bahn kommen Sie entspannter an.

Luther-treinBij onze oosterburen begint het Lutherjaar ( 500 jaar Reformatie) op stoom te komen. In vrijwel iedere stad in Duitsland wordt wel iets gedaan. Van tentoonstellingen, concerten, lezingen tot uiteraard speciale kerkdiensten.

Al deze activiteiten kosten de gemeenschap 250.000.000 euro! Niet niks, voor een land waar bijna alle inwoners al “Kirchensteuer” betalen. Zo bracht de Kirchensteuer in 2015 de Evangelisch-Lutherse Kerk 5.365.000.000 miljard euro op, en de Rooms-Katholieke Kerk zelfs 6.009.600.000 miljard euro op. En de inkomsten zijn sinds 2010 weer stijgend, ondanks kerkverlating.

Ook de Deutsche Bahn probeert een graantje mee te pikken van het Lutherjaar. Een ICE,Intercity Express, ( een zeer comfortabele trein ) is vernoemd naar Maarten Luther. Hij is daarmee de eerste Duitser waar een trein naar is vernoemd. ( In ons land doet Arriva dit al langer, zo zijn treinen vernoemd naar Krishnamurti, Anthony Winkler Prins, Ottho Gerhard Heldring en Anne van der Meiden, om in de sfeer van deze website te blijven).

Waar helaas nauwelijks aandacht aan wordt besteed zijn de zeer kwalijke kanten van Maarten Luther: Haatprediker, Antisemiet.

Daarom doen berichten over de “viering” ook zo’n pijn en zijn zo beledigend voor een bevolkingsgroep die het al weer of nog steeds moeilijk heeft.

In een interview in Pth Unie, het Magazine van de Protestantse Theologische Universiteit noemt hoogleraar Markus Matthias dat het Lutherjaar nog niet helemaal tot genoegen van de hooggeleerde heer loopt. ” Teveel “oppervlakkig Luthertoerisme”. Teveel nadruk op het altijd moeilijke punt van Luthers antisemitisme.” Die laatste opmerking is hem zeer kwalijk te nemen. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft de Lutherse Kerk in Duitsland schoorvoetend excuses aangeboden.Luther Deutsche Bahn031

Schaamteloos dus, zo’n opmerking!

Daarom zijn koppen in het Magazine ook zo kortzichtig en beledigend:

” We mogen blij en trots zijn dat we in Luther een nieuw idee van het evangelie gekregen hebben”

” Leren van Luther”

” Luther helpt je om kritisch te kijken naar jezelf”

Helaas geldt dat laatste niet voor bijna iedereen die zich actief bezig houdt met het Lutherjaar.

Is het niet beter om dit jubileum in alle stilte te vieren en eerst grondig schuld te belijden voor de directe lijn tussen Maarten Luther en de sjoah? Dan zien we over honderd jaar wel verder!

 

 

Have your say