ReligieNU

12347779_1099891983362373_2600608668487421978_n

Geloofshuis Hefsibah na 60 jaar weer Villa Vrijland!

Van Apeldoorn naar Nunspeet loopt een hele mooie route dwars over de Veluwe. Eigenlijk meer geschikt om te wandelen of te fietsen, maar niet verboden voor automobielen. Van 1955 tot september 2015 stond er in de tuin van een grote villa aan de Elburgerweg bovenstaand bord, met in ouderwetse letters Hefsibah Spade Regen Gemeente Geloofshuis. En iets eerder of later, een standaard met traktaatjes.

Waarschijnlijk zei dit de meeste passanten niets. En achter de grote heg was de villa vrijwel aan het zicht onttrokken. Van 1955 was dit het Geloofshuis van het Kerkgenootschap Spade Regen Gemeente Nederland. Een kleine, zelfstandige gemeenschap met op het hoogtepunt misschien 150 gelovigen. Villa Vrijland was oorspronkelijk eigendom van Wegener, de man van het gelijknamige krantenbedrijf nu onderdeel van de Persgroep.

In het Geloofshuis woonde men in gemeenschap van goederen, als communiteit, bij elkaar. Met hele, in onze ogen, strenge voorschriften. Vrouwen droegen een blauw uniform, met lange mouwen en hooggesloten kraag, zwarte schoenen en kousen, omdat zuster Mara Fraser, die de beweging in de jaren twintig van de vorige eeuw stichtte, dit van de Heilige Geest had doorgekregen. Ook de huisregels waren door de Heilige Geest voorgeschreven: regelmatige terugkerende gebedsuren vanaf vier uur ’s morgens en een ononderbroken “kettinggebed” 24 uur per dag. Voor dat een dienst begon liepen er enkele broeders met een Bijbel om de gelovigen heen en maakten daarbij kappende bewegingen. Dit om letterlijk met het Woord van God negatieve invloeden die ze geestelijk aanvoelen vanuit het rijk der duisternis af te snijden.

Ook in deze geloofsgemeenschap kwam er nauwelijks aanwas. Anderen vertrokken, vaak met pijn in hun hart, en zonder bron van inkomsten. Want al het geld was gegaan naar Spade Regen. En staat het grote pand te koop, of te huur. Iedere oplossing is welkom.

Spade Regen komt nu bijeen in Apeldoorn in Wijkcentrum Orca. Tot waarschijnlijk de laatste Blaurok, zoals zij in Zuid-Afrika worden genoemd, het licht uitdoet.

Er is weinig gepubliceerd over de Spade Regen gemeente. De meest recente informatie kunt u vinden in Jildert de Boer, In het huis Mijns Vaders, Uitgeverij Ipenburg!

 

 

 

Have your say