ReligieNU

logo@2x

REFO500 Maarten Luther en de joden

Het is u misschien ontgaan, vooral wanneer u buiten de Bijbelbelt woont, maar de herdenking van 500Jaar Reformatie is in volle gang. De activiteiten lopen nog door tot maart 2018. En dan misschien weer 100 jaar rust?

Voor dit doel, de herdenking dus, is in 2009 de Stichting Refo500 opgericht.

Het bestuur bestaat uit: Dr. Erik de Boer, Drs. Izak Kole, mevr. Harken Vlieg-Kempe en Ir. Marthijn van de Wetering. De Boer is Gereformeerd ( Vrijgemaakt) en hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Kampen, Kole was directeur van de Driestar in Gouda en belijdend lidmaat van de Gereformeerde Gemeente ( al is hij daar altijd een linker buitenbeentje geweest!),Vlieg is wethouder voor de ChristenUnie in Assen, Van de Wetering werkt bij de gemeente De Wolden en is Christelijk Gereformeerd.

Over de Stichting REFO500

Visie: De reformatie, als beweging van vernieuwing  en verandering, is belangrijk voor vandaag en morgen. De reformatie leidde sinds 1517 tot grote veranderingen op allerlei gebied in hele Europa en de invloeden daarvan zijn tot op de dag van vandaag duidelijk merkbaar.

Missie: Refo500 legt verbindingen tussen thema’s uit de tijd van de reformatie en uit onze tijd, tussen toen en nu, tussen mensen en reformatiegeschiedenis. Kortom, Refo500 staat voor: ‘Connecting you, then and now’.

Doel:Refo500 wil de betekenis van de reformatie laten zien voor vandaag. De focus daarbij is o.a. historisch,theologisch,religieus,politiek,sociaal en cultureel.

In 1517 plakte Maarten Luther ( geboren Luder) zijn beroemde stellingen op de deur van de Slotkapel in Wittenberg. Tenminste daar gaan we vanuit.

Maarten Luther staat dus centraal, hoewel de bestuursleden van de Stichting geen Lutherse achtergrond hebben, maar dit terzijde.

Maarten Luther was naast Bijbelvertaler antisemiet. Zijn hele leven, zie de biografie van Mevrouw Roper! Om dit laatste te erkennen heeft de EKD ( Lutherse Kerk Duitsland) nog steeds de grootste moeite. Ook in recente publicaties staat nog steeds dat hij aan het eind van zijn leven toen hij ziek, zwak en misselijk was, antisemitische uitspraken heeft gedaan.Uitspraken van hem die eerlijk gezegd misselijkmakend zijn, en nu tot een veroordeling zouden leiden.

Hoe gaat REFO500 met dit gegeven om?

Op 11 april 2016 heeft Kerk en Israel, onderdeel van de PKN, een studiemiddag georganiseerd over “Luther en de Joden”, in het Dienstencentrum van de PKN in Utrecht. 80 deelnemers, meer niet. Heel slim, maar waarom niet anderhalf jaar later, in een openbare ruimte? Bang voor discussie? Bang voor vervelende vragen?

Van 7 september 2017 tot en met 6 januari 2018 presenteert Museum Sjoel Elburg een spraakmakende tentoonstelling over de complexe dynamiek tussen christendom en antisemitisme. Die tentoonstelling wil de kennis vergroten over de opmerkelijke rol van het christendom met betrekking tot het ontstaan en het voortbestaan van het antisemitisme gedurende vele eeuwen. Aldus de aankondiging op hun website en in het persbericht.

( Ik zou zelf niet spreken van opmerkelijke rol maar van kwalijke rol !)

Dat Museum Sjoel Elburg haar nek uitsteekt met deze tentoonstelling is een goede zaak. Chapeau!

Maar dat ALLEEN in dit museum het antisemitisme centraal staat, is een gemiste kans !

Het is een mini-museum, klein maar fijn, niet aangesloten aan de spoorbaan, ook met de bus niet meer dan redelijk te bereiken, en op zondag en maandag gesloten.

Een paar vragen? Waarom uitgerekend deze tentoonstelling in een voormalige Synagoge, in een achteraf stadje waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord? ( Elburg, waar ligt dat? is mijn eigen ervaring). Het museum wordt per jaar door ongeveer 13.000 mensen bezocht. ( 2014 12.788 ), en deze tentoonstelling misschien door maximaal 10.000?

Waarom is er niet gekozen voor de Grote Kerk in Dordrecht, de Dom in Utrecht of, en eigenlijk nog meer op zijn plaats de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam?

Centraal gelegen, meer ruimte en daardoor natuurlijk veel meer bezoekers?

Waarom niet op meerdere plaatsen in ons land, zoals de reizende tentoonstelling over deze kant van Luther in Duitsland.

In het hele land worden kerkgebouwen overbodig, afgestoten en verkocht.

Maak van een van deze kerken een museum waarin de kwalijke kanten van het geloof permanent worden belicht. Neem als basis de boeken van Karlheinz Deschner Kriminalgeschichte des Christentums, en belicht naast het antisemitisme ook en vooral ons slavernijverleden. ( En misschien een beetje zending?)

Iedere zondag wordt in veel kerken schuld beleden, met woorden.

Zet dat om in daden!

 

Have your say