ReligieNU

photo

RIGPA en de “baas” van……

De man die u op de foto ziet is Sogyal Rinpoche, tot voor kort spiritueel directeur van RIGPA. Op de website van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN),staat het volgende:

“Rigpa is een plek waar iedereen, ongeacht afkomst en achtergrond, zijn of haar aangeboren menselijke kwaliteiten tot bloei kan laten komen…. Sogyal Rinpoche, spiritueel leider van Rigpa heeft de unieke gave om deze :oude wijsheid voor de moderne tijd” op levendige wijze aan ons over te brengen. Met zijn aansprekende manier van communiceren en aanstekelijke humor, brengt hij je in contact met je aangeboren potentieel voor geluk, in iedere mens aanwezig.”

Dit is de “reclame”tekst op zondag 13 augustus 2017.

In de rubriek nieuws staat, gedateerd 26 juli 2017, echter een heel ander verhaal, een interview met de voorzitter van BUN en actief lid ( Rigpa Nederland is een stichting, van een stichting kun je GEEN lid zijn, contribuant misschien) van Rigpa Nederland, Michael Ritman, overgenomen van het Boeddhistisch Dagblad:

“Al sinds de jaren negentig zijn er beschuldigingen van van onder meer seksueel misbruik van volgelingen. Acht prominente volgelingen schreven een brief waarin zijn Sogyal verweten dat zij zich geestelijk en lichamelijk door hem misbruikt te voelen, onderwerp waren van seksuele lusten van Sogyal en hem opriepen zijn gedrag te veranderen….”

Op de site van Rigpa Nederland staat onder het kopje Persbericht dat, naar aanleiding van de beschuldigingen Sogyal Rinpoche, na intern beraad, heeft besloten om zich per direct terug te trekken als spiritueel directeur uit alle organisaties onder de naam Rigpa, in alle landen in de wereld.

Er komt een onafhankelijk onderzoek , er komt een klachtenprocedure en een gedragscode, en er komt een nieuwe spirituele adviesgroep om de organisatie van Rigpa te leiden.

Mooie woorden maar nu de praktijk. Die is waarschijnlijk veel weerbarstiger!

Op de site Rigpa Australia: geen woord! Rigpa Belgium: geen woord! Rigpa Canada: geen woord! Rigpa Duitsland: geen woord! Rigpa Ierland: geen woord! Rigpa Engeland: geen woord! Rigpa USA: het begint saai te worden: geen woord!

Alleen maar superlatieven!!

En uiteraard alleen maar loftuitingen over de Goeroe! Dat tienduizenden, meestal toch wel slimme mensen, dit slikken en de man aanbidden, onvoorstelbaar!

Met 130 centra in 30 landen is de beweging inmiddels een miljoenenbedrijf geworden.

“Uiteraard” heeft Rigpa Nederland een ANBI-status, waardoor giften aan Rigpa aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting ( en zo iedere Nederlander een heel klein beetje bijdraagt aan de organisatie).

Gelukkig zijn ANBI-organisiaties verplicht  hun jaarstukken te publiceren op de website.

Juni 2016 hebben 650 mensen deelgenomen aan een driedaagse retraite met Sogyal Rinpoche. En in november 2016 waren er 1.100 geïnteresseerde bezoekers voor zijn public talk.

De baten over 2015 en 2016 zijn: € 500.000 en € 430.000.

De afdracht internationaal en projecten: € 113.000 en € 131.000.

Het stichtingsvermogen: € 1.174.655 en € 1.216.510.

Wordt de guru met pensioen gestuurd?

Begint hij straks een nieuwe beweging?

Rigpa buiten het verband?

 

 

 

 

 

 

Have your say