ReligieNU

Abdij Lichtental 3

Abtei Lichtental Baden Baden

Duitsland blijft een boeiend (buur) land. En zeer afwisselend. Van het vlakke noorden, met  veel water en wind, tot het zuiden met bergen, meer zon en mooie steden.

Een van die mooiere steden is Baden Baden aan de grens met Frankrijk, dicht bij Straatsburg. En niet gebombardeerd in de 2e Wereldoorlog. Baden Baden is al ruim 150 jaar een sjiek Kurort. Met hele mooie Thermaalbaden. Ook de oude Romeinen kenden al de heilzame werking van het warme water. In de 19e eeuw kwamen daar onder andere Koningin Victoria, keizer Wilhelm 1 en Napoleon de 3e. Nu zijn hele rijke Russen oververtegenwoordigd. Zij besteden regelmatig tot 20.000 euro PER DAG in de luxueuze winkels. In het Stadtmuseum werd tijdens ons verblijf de tentoonstelling 500 Jahre Reformation geopend. WerkelijkAbdij Lichtental 2 iedere stad probeert zo een graantje mee te pikken. Op keurige panelen kun je de geschiedenis van de protestanten lezen. Van hun houding tijdens het Nazi-regime wordt je echter niet vrolijk. Meelopers en wegkijkers, helaas. In een film over de geschiedenis van de stad viel mij de zin op: In 1945 werd de stad door de Fransen bezet! Nee toch, het waren jullie BEVRIJDERS! Om jullie te bevrijden van de moordpartijen tegen Joden, Sinti, Jehovah’s getuigen, Communisten etc.? Om jullie te stoppen om door te gaan met de waanzin. Niks BEZETTING!

Een paar kilometer buiten BadenBaden ligt Abtei Lichtental. Een klooster van de orde van de Cisterciënzerinnen.  Het klooster telt nog 21 zusters. En is al ruim 750 jaar actief, zonder onderbreking! De zusters zijn slotzusters, dat wil zeggen dat zij in een streng van de buitenwereld afgesloten deel van het klooster leven. Ook hun kapel is zo ingericht dat de slotzusters ruimtelijk en visueel van de andere gelovigen gescheiden zijn.

Dat geeft een heel wonderlijk effect. In de kerk beneden zitten een enkele gelovige en een paar toeristen. Boven achter een hek hoor je kuchen, schuiven, zingen….Maar je ziet niemand!

De nonnen mogen alleen in uitzonderlijke gevallen het slot verlaten. Ook geldt er vaak nog een zwijgplicht.

En dat in 2017 !!

Wereldwijd zijn er 825 zusters die nog zo leven.

In het restaurant is het uitstekend toeven, met koffie, kuchen en een serene rust. Heerlijk om even te onthaasten. En nauwelijks meer voor te stellen dat de mannelijke tak van de Orde Kruistochten leidden en inquistie voerden tegen andersdenkenden. Zij namen actief deel aan de bestrijding van de katharen en zetten aan tot bloedige ketterjachten. In Oost-Europa liepen zij voorop om de “heidenen” daar desnoods met geweld te bekeren. Ook met de Joden wist men wel raad. Zij hadden immers Christus gekruisigd!

Wonderlijke gedachten die door je hoofd spelen in zo’n vreedzame omgeving.

Met koffie en Kuchen !

 

 

Have your say