ReligieNU

MaryofSeaINimage

Geloven op Sint Maarten!

Het weer is weer stil rond Sint Maarten. Orkaan Irma is over- en uitgewaaid. Alleen de puinhopen zijn achtergebleven, en de media besteden weinig of geen  aandacht meer  aan de gevolgen. Op naar de volgende ramp?

Over de gevolgen die orkaan Irma voor religieuze gebouwen heeft gehad heb ik erg weinig tot niets gelezen of kunnen vinden. Niet in de gedrukte media en niet op internet.

Alleen op de site van Jehovah’s Getuigen, www.jworg.nl, staat dat de Congreszaal op Sint Maarten is beschadigd. ( Er zijn op Sint Maarten 339 verkondigers en op Saint Martin 322).

De grootste geloofsgemeenschap op Sint Maarten is de Rooms Katholieke Kerk, met 11.134 leden. De Kerk valt onder het bisdom Willemstad en bisschop daar is Luigi Secco. Het bisdom valt weer onder de kerkprovincie Port of Spain op Trinidad en Tobago. En dus helemaal niet onder de Nederlandse kerkprovincie! Op Sint Maarten zijn drie Katholieke Kerkgebouwenmosque-outside-from-distancephilipsburg-1135727_1920xDSCF0029.jpg.pagespeed.ic.gp1l1fnXmC, St. Martin of Tours, Mary, Star of the Sea ( zie foto boven ) en Risen Christ.

Volgens de volkstelling gehouden in 2011 telde het eiland 33.609 bewoners;

Rooms-Katholiek 11.134; Pinkstergemeente 4.954; Protestant 917; Methodist 3.346; Jehovah’s Getuigen 572; Islam/Jodendom 377; Hindoeïsme 1.748; Evangelisch 456; Christelijk 1.387; Adventisten 2.224; Baptisten 1.585; Anglicanen 1.027; Boeddhisten 88; Rastafaries 64; Andere geloven 270; Geen godsdienst 2.654; Geen opgave 796.

Protestanten zijn of waren in veelvoud actief:

Acts 29 Ministries/ Anglican Church/Church of God/Church of God of Prophecy/Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, 281/Grace International Baptist Church/ Jehovah’s Getuigen, 339/Methodist Church/ PraiseTabernacle/Sint Maarten International Baptist Church/ United Pentecostal Church International/The Missionaries/The Rock Church/Good News Baptist Church/Sint Maarten Apostolic Church/ Sint Maarten Chinese Alliance Church/ Bible Baptist Church /Inmiddels of wat langer geleden opgeheven: United Protestant Church/Presbyterian Church/Glad Tidings Mission/New Testament Baptist Church.

Daarnaast zijn op het eiland actief:

Islam: St. Maarten Islamic Center/ Bahai ( ?)

Brahma Kumaris

SKM Hindu Organization

Tzu Chi Foundation

Solidarity Rastafari Organization

Vodou

Santeria/Regla de Ocha

(aanvullingen/verbeteringen zijn van harte welkom!)

Het hele jaar door wordt er in kerken gecollecteerd voor velerlei doelen. Vooral dicht bij huis en dan verder weg. Op plaatselijk niveau zijn geloofsgemeenschappen al actief bezig voor de slachtoffers op Sint Maarten. Is het een idee om als geloofsgemeenschappen gezamenlijk op te trekken met een actie gericht op de wederopbouw van het gelovig leven op dit eiland aan het randje van ons Koninkrijk?

 

Have your say