ReligieNU

IMG_2268

Het is goed toeven in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg!

Een warme junimiddag. Alweer een hitterecord gesneuveld. Met rugzak en iPad wat verkoeling gezocht in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.

Gevestigd in een van de mooiste panden in het sympathieke museumstadje Elburg. Het stadskasteel van Arent thoe Boecop. Arnt of Arent kreeg in 1392 opdracht van hertog Willem I van Gelre opdracht om de stad Elburg te verplaatsen en haar vrijheid uit te breiden.

De hertog is zo tevreden over het werk van Arent dat hij in 1396 zijn rentmeester het stadskasteel schenkt. In 1400 verkopen de erfgenamen van Arent het kasteel aan het stadsbestuur van Elburg. Het kasteel blijft vijfeneenhalve eeuw  stadhuis van Elburg.

En sinds 2013 is in het stadskasteel aan de Van Kinsbergeynstraat het Nationaal Orgelmuseum te bezoeken en het kasteel te bewonderen!

Bijzonder om te zien hoeveel informatie over orgels is verzamelden hoe professioneel het museum is ingericht. En een aantal orgels mag bespeeld worden!

Het museum is te danken aan de tomeloze inzet van, tot 2004, de hoofd-organist van de Nicolaaskerk in Elburg, Maarten Seybel. Terecht is hij benoemd tot ereburger van de stad Elburg. Het museum draait volledig op vrijwilligers,niet alleen uit Elburg, maar uit de zeer wijde omgeving. Petje af!

Na een bezoek aan het museum weet u vrijwel alles over orgels, hebt u genoten van het kasteel, en in mijn geval ook genoten van de aangename temperatuur en de goede gesprekken.

Warm! aanbevolen.

 

 

Have your say