ReligieNU

zaat

Op uw Stoel door uw Land

De columns van de Noord-Hollandse huisarts dr. Joost Zaat in De Volkskrant lees ik bijna altijd met veel interesse en plezier. Maar zeker zijn column van vandaag, maandag 24 juni 2019.

Blijf toch thuis!! ( de uitroeptekens zijn van mijn  hand!)

Zijn column eindigt: ” Kortom, spectaculair beter wordt u waarschijnlijk niet van uw vakantie. Even niet werken is vast goed, maar de koppeling met reizen is een misverstand. Ik ben vooral een reiziger in mijn eigen hoofd, de hele wereld hoef ik helemaal niet te zien.”

Al tientallen jaren staat in mijn boekenkast, en daarvoor in die van mijn vader, Dr. E Laurillard, Op uw’ Stoel door uw Land, Bijzonderheden van Vaderlandse plaatsen en plaatsnamen. Met wapen – en zegelkaarten.

In mijn bezit is de tweede, verbeterde en veel vermeerderde druk. Gebroeders E.& M. Cohen 1901.

Vroeger als kind spelde ik het boek, en nu is het een alternatieve reisgids geworden voor Dalvrij reizen door ons mooie Nederland, waarbij vooral de uithoeken mij interesseren en fascineren. Op NPO 1 is er op zaterdag De Taalstaat, met de rubriek Vergeetwoorden. Nederland kent gelukkig nog veel vergeetdorpen- en steden!

Enkele voorbeelden:

Delfzijl. De burgers dragen de spotnamen van krabben en klokkedieven. Als het, bij onaangename ervaringen een troost is, lotgenooten te hebben, want de laatstgenoemde naam is ook aan die van Franeker, van Sneek en van Oudewater gegeven.

Alfen. 3 van Leiden. Vreedzaam is voorts Alfen’s glorie, al voornamelijk steunend op zijn papbeschuit.

Elburg. Heeft een onder Curatoren staand Instituut van opvoeding en onderwijs, met ene rijke verzameling boeken en natuurkundige werktuigen-stichting van Luitenant-Admiraal Van Kinsbergen, 1806. De spotnaam der Elburgers is een naam van een baksel, waarin zij juist hunne eere stellen, namelijk pepernoten.

Kampen. Behoort tot de steden, die het ongeluk hadden, om, meer dan anderen, het mikpunt van spot en het middelpunt  van dwaze verhalen te worden.

( ik noem deze dorpen en steden, omdat ik er vrij recent ben geweest:Delfzijl. In Alfen en Kampen heb ik gewoond en in Elburg woon ik).

Neem de kaart van Nederland en een speld.Doe uw ogen dicht en prik. Dat is het reisdoel voor morgen.

Goede reis en Geniet!

 

 

Have your say