ReligieNU

doris-day-640x360

Doris Day en Christian Science

Op 13 mei 2019 overleed Doris Day. Zij werd 97 jaar oud. Doris Day is de artiestennaam van Doris Mary Ann Kappelhoff.Haar grootouders kwamen uit Duitsland, uit de buurt van Warendorf in Westfalen. Op latere leeftijd noemde zij zich Carla Kappelhoff. Als kleine jongen kende ik haar alleen van de plaatjes bij kauwgom van Maple Leaf. Iedere keer weer een verrassing welke held of heldin deze keer in het pakje zat!  En later van haar liedjes zoals ” Que sera sera”, wat het betekende wist je natuurlijk niet, maar je zong het uit volle borst mee.

Maar Doris Kappelhoff verdient een plaatsje bij ReligieNU omdat zij jaren actief is geweest bij Christian Science. Volgens de geloofsgemeenschap een wereldwijde, praktische methode van geestelijk, op gebed gebaseerde genezing,die voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is.

De beweging is “ontdekt door Mary Baker Eddy en gefundeerd. God wordt gezien als oneindige liefde, en is zo onveranderlijk goed, dat een door gebed verkregen duidelijke kijk hierop de macht heeft om iedereen te genezen, te redden en te herstellen.

Christian Scientists willen op God steunen voor hun genezing in plaats van op stoffelijke geneesmiddelen. Bij gebroken beenderen is het aan het kerklid wat hij doet, naar een chirurg of vertrouwen op de kracht van gebed.

In ons land is Christian Science ook actief, al is dat laatste misschien een te groot woord. Er is nog maar een Gideonsbende over!

De officiële naam is De Eerste Kerk van Christus, Wetenschapper, in Boston of Christelijke Wetenschap. Een dienst wordt geleid door twee voorlezers. Er wordt niet gepreekt maar een leespreek wordt voorgelezen. De leespreek is samengesteld uit bijbelaanhalingen en uit de daarmee verband houdende delen uit Wetenschap en Gezondheid, het belangrijkste werk van Mary Baker Eddy. Dit volgens een vaststaand rooster van 26 onderwerpen. De woensdagavonden zijn bestemd voor het geven van getuigenissen.

Ook in ons land wordt de schare steeds kleiner! Het mooie kerkgebouw in Den Haag is inmiddels afgestoten, en ook de kerk in Amsterdam staat op de nominatie om een andere functie te krijgen. In veel andere plaatsen in ons land is de geloofsgemeenschap inmiddels verdwenen.

( de moeder van de actrice Audrey Hepburn, baronesse van Heemstra was actief binnen De Eerste Kerk van Christus)

 

 

 

Have your say