ReligieNU

20180722-FLG-Poon-37-600x400

HONGKONG en de vrijheid van godsdienst

De protesten in Hongkong tegen uitlevering aan China houden aan. Dit is eerder aan de hand geweest in Hongkong! Ook in de jaren negentig werd al hevig geprotesteerd. Niet alleen versnelde uitlevering aan China is aan de orde maar ook de vrijheid van Godsdienst.

In Hongkong mag een ieder, in tegenstelling tot de Volksrepubliek China geloven en praktiseren wat hij of zij wil. Een goed recht, een grondrecht!

Christenen roeren zich ook in de demonstraties, en krijgen aandacht in de westerse media, maar zij zijn maar een minderheid in Hongkong. De leider van de protesten Joshua Wong is opgegroeid in een Luthers gezin en heeft ook op een christelijke school onderwijs gevolgd ( United Christian College)

Hongkong telt ruim zeven miljoen inwoners, daaronder ongeveer een miljoen Boeddhisten, ongeveer een miljoen Taoisten, 480.000 protestanten, 379.000 katholieken, 300.000 moslims, 100.000 hindoes en 12.000 sikhs. In Hongkong zijn echter ook geloofsgemeenschappen actief die in China zelf verboden zijn en vervolgd worden. Falun Gong heeft enkele duizenden aanhangers en de Kerk van de Almachtige God kan in Hongkong openlijk actief zijn. Het Wachttorengenootschap telde in 2018 5571 betrokkenen in Hongkong, en staat nu ook op de lijst van “evil cults” In China. Ongetwijfeld is de vrijheid die de gemeenschappen in Hongkong krijgen een doorn in het oog van de communistische machthebbers op het vaste land.

Wanneer China Hongkong zou binnenvallen is het gedaan met die vrijheid en zullen waarschijnlijk duizenden gelovigen worden opgepakt, gevangen gezet of nog erger. Lees maar wat er met aanhangers van Falun Gong en De Kerk van de Almachtige God op het vasteland is gebeurd.

Waar blijven de Kerken in Nederland om de protesten te ondersteunen en hun stem te laten horen?

 

Have your say